Warner Borgeld: Het Teylingse plan voor Kagerzoom of Weg met rust en ruimte

Het Teylingse plan voor Kagerzoom, of Weg met rust en ruimte!

door Warner Borgeld

Na het plan voor een grote jachthaven in 2010 in de Broek en Simontjespolder en het aanleggen van een skeelerbaan in 2016 in de Veerpolder, lanceert de gemeente Teylingen nu het plan voor het oppimpen van de Kagerzoom, het natuurlijke recreatiegebied ten noorden van de Merenwijk.

In een enquête in 2016 vraagt de gemeente Teylingen wat men vindt en wat men wil met het gebied Kagerzoom. Dit is een prachtig initiatief van Teylingen om inspraak van de burgers te krijgen. Ongeveer 96% van de mensen die hierop reageren woont in de Merenwijk. Dit geeft wel aan hoe belangrijk de Kagerzoom is voor de Merenwijkers. Zij geven aan dat zij kiezen voor het koesteren van de huidige situatie van de Kagerzoom: de rust, de ruimte en de natuur in dit gebied. Het is de groene “achtertuin” van de Merenwijk, een ommetjes- en uitwaaigebied waar je geestelijk weer helemaal kan opladen. Wat een goed initiatief van Teylingen om te polsen wat de gebruikers voor de toekomst willen!

Recent wordt bekend dat er nieuwe plannen zijn voor Kagerzoom. Plannen die een directe bedreiging vormen voor de privacy van de bewoners langs de noordrand van de Merenwijk en die verder haaks staan op de wensen van de gebruikers, zoals zij dat hebben aangegeven bij de enquête in 2016. Het is echter niet alleen droefenis! Voor de vogelaars is er gedacht aan een vogelspothut op de Strengen. Dat is natuurlijk prachtig, vooral als de locatie van die hut wordt bepaald in samenspraak met de vogelaars, maar het moet natuurlijk geen “hangplek” worden.

Over het algemeen is dit een oppimpplan dat de rustige natuur moet commercialiseren onder het mom van kwaliteitsimpuls en versterking en bescherming van de bijzondere natuurlijke en recreatieve waarden in het gebied. Alsof invullers van de Teylinger enquête van 2016 en veel andere gebruikers en belanghebbenden behoefte hebben aan deze transformatie. In die enquête over dit gebied hebben zij immers juist aangegeven dat zij kiezen voor het koesteren van de huidige situatie, de rust, de ruimte en de natuur. Dat betekent dus niet dat alles op de schop moet! Weinigen hebben er om gevraagd om zo veel gemeenschapsgeld te investeren in iets dat ze niet willen. Bovendien wordt er al helemaal niet gesproken van een kwaliteitsimpuls van de natuur zelf.

Een van die impulsen in het plan van Teylingen is om de dijk flink te verlagen en de populieren langs het Joppepad te rooien, de hekken daar weg te halen en de doorgangen met wildroosters af te sluiten. Dit betekent dat de dieren van de kinderboerderij daar binnen de roosters vrij kunnen rondlopen en dat recreanten nu niet meer gebonden zijn aan het pad. Dit is een directe bedreiging voor de privacy van de bewoners van de noordrand van de Merenwijk.

Waarom moeten de hekken eigenlijk weg? Wie van de bewoners zou hiervoor hebben gepleit? En wie helpt de ouderen over de wildroosters? Hoe moet dat met een rollator, kinderwagen of scootmobiel?

En waarom moet de dijk eigenlijk weg? Die dijk vormt toch een prachtig, landschappelijke overgang tussen de bebouwing van de stad en het polderlandschap van Kagerzoom. Mooier kan het haast niet in een polder. En kan die dijk eigenlijk zo maar weg? Als ik de recente app “Overstroom ik?” van Rijkswaterstaat bekijk, kan de Merenwijk in het ergste geval 1,5 meter onderwater komen te staan. Dan lijkt het slechten van de dijk een heel onverstandig besluit, immers geeft deze dijk geen bescherming aan de Merenwijk? Die dijk is de peilscheiding in de waterhuishouding achter ons huis! Die dijk is daar in de tachtiger jaren aangelegd, toen de Merenwijk in aanbouw was en een dijk bouw je toch immers niet voor niets! Trouwens eind jaren tachtig is een plan voor een pad op de dijk ook al afgeschoten, want dat pad zou de privacy van de bewoners te veel schaden. Is er sindsdien wat veranderd aan onze behoefte aan onze privacy of ons recht op privacy? Ik denk van niet!!

4 gedachten over “Warner Borgeld: Het Teylingse plan voor Kagerzoom of Weg met rust en ruimte”

 1. Laat ik allereerst zeggen dat ik deze website een bijzonder goed initiatief vind.
  Wat mij betreft blijft de situatie in de Veerpolder zo veel mogelijk ongewijzigd.
  OK, ik zou het persoonlijk best aangenaam vinden als het asfaltpad zou worden vervangen door een onverhard pad, omdat voor mij als auditief en visueel gehandicapte asfalt onder de voeten niet direct aanvoelt als natuurbeleving. Een meer bosachtig pad zou dat wel doen. Bovendien zou ik in dat geval fietsers eerder aan kunnen horen komen.

  Wat mij echter nog meer schrik inboezemt, is het voorstel om wildroosters te gaan gebruiken. Ik gun de dieren van de kinderboerderij best wat meer ruimte, maar zou het toch wel erg jammer vinden als dat voor mij zou betekenen dat ik het rondje golfbaan niet meer zou kunnen lopen. Wildroosters zijn zeer gevaarlijk voor honden en dus ook voor blindengeleidehonden. Zij kunnen hun poten breken in de openingen. Voor bezitters van honden, rollators, scootmobielen e.d. gaat het gebied dus een stuk minder toegankelijk worden als dit doorgaat.
  Ik hoop zodoende dat e.e.a. zo veel mogleijk bij het oude blijft, ook omwille van de bewoners die hun privacy begrijpelijkerwijs niet kwijt willen.

 2. De dijk moet blijven en niet verlaagd worden.
  Dat zou een ernstige aantasting van onze privacy zijn.
  BEN BLIJ DAT IK AL DIE MENSEN ACHTER DE DIJK NIET ZIE.
  Bovendien spreekt de projectleider Bart van Dijk de verwachting uit dat het fietsverkeer hier de komende jaren mogelijk verdubbeld wordt.
  Destemeer reden om van de dijk af te blijven.
  Die dijk hoort trouwens bij de Gemeente Leiden en niet bij Teylingen.
  Woon t.o. de golfbaan bij de eerste Forellenbrug.
  Ook de rooi van de populieren moet van de baan als deze bomen niet ziek zijn.
  Laat eerst een boomdeskundige hier eens naar kijken.
  Ze zijn in de zeventiger jaren aangeplant, dus gemiddeld 45 jaar oud en kunnen wel tussen de 80 en 150 jaar oud worden.
  Ik hou van deze bomen, van het bladergeritsel.
  Deze lange rij populieren doorsnijdt het landschap en dat is m.i. van een architectonische schoonheid.
  Zonder deze populieren wordt ons landschap gewoon verminkt, en wat komt door voor groen voor terug?
  Niets natuurlijk, alleen maar meer en meer verstedelijking en meer recreanten.
  Laten wij vooral ageren tegen deze plannen, want dit ziet er niet goed uit.

 3. Het is al jarenlang duidelijk dat project ontwikkelaars – om ‘t even wàt ze willen ontwikkelen – meestal ruim baan krijgen van de gemeente Teylingen (dat was in Sassenheim al zo vòòr de fusie -Warmond-Voorhout).

  Daar tegen opboksen is min of meer onbegonnen werk, want zo’n “ontwikkeld project” is gewoonlijk ook een bron van inkomsten voor diezelfde gemeente
  Afgelopen jaar zijn al twee markante villa’s gesloopt ivm plannen van project ontwikkelaars
  en eerder zijn al òngelooflijk lelijke panden opgetrokken in ‘t centrum.

  Als te zijner tijd een project ontwikkelaar de Kagerzoom wil omtoveren tot pretpark zal ‘t mij benieuwen wie dat nog kan tegenhouden
  Verder vraag ik me af wie het recht (en het lèf) heeft om aanleggeld te vragen voor de wal rondom het Joppe, waar geen ènkele faciliteit voor geboden wordt

  Een jachtschipper

  naam en e-mail-adres bekend bij de moderator

Geef een reactie