Kagerzoom, Teylingen en de ‘beleving’…

Kagerzoom, Teylingen en de ‘beleving’…

De plannen van de gemeente Teylingen met de Kagerzoom worden een stuk duidelijker als je naar hun visie op het buitengebied kijkt (uit Visie op Recreatie & Toerisme, Teylingen, 2016):

 • Doel 1. verbeteren van de voorzieningen … in Teylingen in zowel het buitengebied als de kernen met als doel: ‘verhoging van de bestedingen’…..
 • Doel 2: verbeteren en versterken van het toeristisch product ……met als doel een hoge belevingswaarde van de gemeente en verhoging van de bestedingen.

Het zal dus niet zo lang meer duren of de huidige plannen ‘om de beleving’ in de Kagerzoom te vergroten, zullen worden gevolgd door plannen voor het maken van aanlegsteigers op Strengen en Tengnagel. Daarna krijgen we het verlenen van vergunningen voor koek- en zopie tenten, gevolgd door evenementen. Uiteindelijk hebben we een situatie zoals op Koudenhoorn in de zomer: heel veel boten en kratten bier, lawaai, schetterende radio’s en overal rommel.

Verdwenen is dan wat we met zijn allen willen: rust, ruimte en natuur.

Het gebied is mooi zoals het is: de dijkjes die het oude polderlandschap illustreren; de rij populieren die de stad Leiden, gezien vanuit het natuurgebied, aan het zicht onttrekken; de fietspaden die het rondje Groene Hart -via het pontje van James- koppelen aan het Duin- en Bollenlandschap. De fietspaden waarop ook kinderen, bejaarden, kinderwagens, buggies en skeeleraars ongehinderd hun weg vinden, met zicht op de koeien, schapen of ezels net achter het hek of de sloot. Waar je alleen, met familie en vrienden of met de buren even een ommetje maakt, zonder dat je naderhand de stront uit je schoenzolen hoeft te krabben, zoals kennelijk in het nieuwe plan als beleving wordt geschetst.

Ik hoorde iemand zeggen: als het Kagerzoomgebied helemaal kaal was geweest en Bart van Dijk, de projectleider namens Teylingen, had een plan gemaakt dat precies hetzelfde was als het gebied er nu uitziet, dan was hij in een zegekar rondgereden en iedereen was enthousiast geweest. Helaas: kennelijk moeten er allerhande onzinnigheden, frutsels en franjes worden toegevoegd, voor de ‘beleving’, want daar is hij toch voor betaald. Deze plannen bevatten totaal geen meerwaarde: niet voor de dieren en niet voor de mensen die er lopen of fietsen of er wonen.

Kennelijk is er geld over: maar waarom besteed je dat niet aan iets meer scheiding van de fiets- en wandelpaden, aan verbetering van de asfaltkwaliteit van het fietspad (ook voor skeeleraars prettig), aan een plan hoe je de populieren zou kunnen vervangen door nieuwe (in fases, zodat het mooie beeld gehandhaafd blijft), aan bankjes, picknickplaatsen, een paar vissteigers aan de Grote Sloot of elders, eenvoudige dingen waarbij je het huidige karakter in stand houdt.

Ik geniet van het gebied, elke dag. De openheid, de ruimte, de rust. In weer en wind maak ik een wandeling of een fietsrondje, overdag of ’s avonds. Maar ik zit er niet op te wachten om tussen de koeien of schapen door te laveren (wat voor hun ook niet plezierig is), en na thuiskomst de stront onder mijn schoenen uit te krabben of mijn fiets schoon te spuiten. Als ik dat wil ga ik wel naar Tengnagel.

Dus: houd het simpel, laat de dieren met rust in hun gebieden, en laat mensen gewoon fijn, onbezorgd en ongestoord wandelen en fietsen in dit kleine maar mooie polderlandschap.

4 gedachten over “Kagerzoom, Teylingen en de ‘beleving’…”

 1. Ben het helemaal mee eens met de visie van André Mom.
  Zie met angst de toekomstplannen tegemoet.
  Mijn tuin is 35 meter lang en die 35 meter kijken nu tegen de dijk aan ,wil deze privacy graag behouden.
  Het gefaseerd vervangen van de populieren moet m.i. alleen plaatsvinden als daar noodzaak toe is.
  Laat eerst een boomdeskundige hier naar kijken, ze zijn in de zeventiger jaren aangeplant dus zijn nu ca 45 jaar oud.
  Populieren verdwijnen steeds meer in het Hollandse landschap, maar deze zichtlijn achter de dijk is van een architectonische schoonheid en moet m.i. niet verdwijnen.
  Als de populieren ziek en/of aangetast zijn is het natuurlijk een heel ander verhaal.
  Populieren kunnen wel 80 tot zelfs 150 jaar oud worden.
  En wie zegt ons dat hier dan ander groen voor in de plaats komt?
  We moeten massaal veel meer ageren tegen al deze plannen.
  Blijf af van onze rust en ons woongenot, de verstedelijking rukt ook helaas bij ons meer en meer op,
  allemaal commercieël belang.
  Ik heb ergens gelezen ( weet helaas niet meer waar) dat de dijk eigendom is van de Gemeente Leiden, mag Teylingen daar dan zomaar een beslissing in nemen evt.?

 2. Hoi
  Ik vind het nu prachtig. Voor mij hoeft er niets te veranderen.
  Hooguit de fietspaden iets breder maken opdat fietsers en voetgangers elkaar minder hinderen. Zeker geen uitkijktoren, verspilling van geld, wordt namelijk binnen de kortste tijd beklad en vernield. Ook geen loslopend vee. Ook respect voor de graven op het eiland de strengen

  Groet Joop Kroesbergen

Geef een reactie